WELCOME TO NEGERI KELANTAN DARUL NAIM
NASI KERABU
Nasi kerabu merupakan satu jenis makanan yang mempunyai pelbagai variasi warna.Nasi kerabu ini kebiasaannya boleh didapati dengan warna biru. Ia selalunya dihidangkan bersama ulam-ulaman yang segar dan ikan. Antara ulam-ulaman ialah kubis,taugeh,bunga kantan,bagi menambahkan keenakan ketika makan, makanan ini selalunya dihidangkan bersama lauk seperti ayam bakar, daging bakar,ikan goreng dan ayam goreng.ianya juga disertakan dengan solok lada dan bawang jeruk. Ia sesuai dihidangkan pada waktu pagi sebagai sarapan dan pada waktu malam sebagai makan malam.
Makanan
ini tidak sah jika tidak disertakan dengan budu, tumis dan sambal...ia
selalunya dimakan bersama dengan keropok..bagi pelancong dari luar
negeri kelantan pasti akan merasai nimatnya makanan ini di negeri
kelantan.
RECIPE NASI KERABU
Nasi
Masak
beras seperti biasa. Masukkan bunga telang dan kacau kacau bagi rata
warnanya, jika mahukan nasi kerabu berwarna biru. Saya hanya memasukkan
pewarna biru dan daun limau purut. Jika suka boleh juga masukkan 1
batang serai ketuk.
Kuah Tumis
Santan
7 ulas bawang merah
1/2 labu bawang putih
3 bawang besar
15 cili kering
1 cm halia
1 serai - ketuk
1 asam keping
15 cili kering
1 cm halia
1 serai - ketuk
1 asam keping
2 sb gula
Sedikit gula melaka
Sedikit gula melaka
2 sb budu
Garam (kena rasa masin dulu)
Blend semua bahan di atas kecuali serai diketuk. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu dan gula. Jika menggunakan budu, dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam. Masak sehingga pecah minyak.
Blend semua bahan di atas kecuali serai diketuk. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, budu dan gula. Jika menggunakan budu, dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam. Masak sehingga pecah minyak.
Nota: Kuah
tumis biar ada rasa masin masin sikit. Kuah tumis sedap disediakan
lebih awal dan mesti agak pekat. Kalau makan pagi, disediakan disebelah
malamnya.
Sambal Kelapa
1 Ikan kembung - rebus & ambik isi
1/2 biji kelapa parut - goreng
4 bawang merah
2 batang serai
Garam
Gula
Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit. Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng.
Tumbuk lagi sekali. Kali ini saya cuma menggaul rata, tak ditumbuk lagi selepas digaul. Masukkan garam dan gula.
Tumbuk lagi sekali. Kali ini saya cuma menggaul rata, tak ditumbuk lagi selepas digaul. Masukkan garam dan gula.
Ulam ulaman
Kacang panjang
Kubis
Timun
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang besar
Kacang botol
Taugeh
Kacang botol
Taugeh
Hiris halus kesemua ulam ulaman.
Sambal Cili
Sambal Cili
Cili padi
Cuka
Garam
Gula
Sambal cili adalah wajib jika tak dibuat kuah tumis.
Lauk pauk
Cara Menghidang
Letakkan nasi di dalam pinggan. Masukkan ulam ulaman diikuti dengan sambal kelapa.
Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.
Akhir sekali, letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.
Jika suka letakkan pulak sayuran seperti solok lada, bawang putih jeruk dll.
Gaul rata dan sedia untuk dinikmati...
Cuka
Garam
Gula
Sambal cili adalah wajib jika tak dibuat kuah tumis.
Lauk pauk
Telur masin
Ikan rebus goreng celup tepung
Daging bakar
Daging goreng atau ayam goreng
Daging goreng atau ayam goreng
Keropok atau keropok lekor
Solok lada
Bawang putih jeruk
Solok lada
Bawang putih jeruk
Cara Menghidang
Letakkan nasi di dalam pinggan. Masukkan ulam ulaman diikuti dengan sambal kelapa.
Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.
Akhir sekali, letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.
Jika suka letakkan pulak sayuran seperti solok lada, bawang putih jeruk dll.
Gaul rata dan sedia untuk dinikmati...
SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!
No comments:
Post a Comment